Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/organic-customizer-widgets/public/class-organic-widgets-public.php on line 68

Det mest grundläggande för god hälsa

Vad tror ni är den mest avgörande för vår hälsa ?

Svaret är ljuset,visar den senaste forskningen.

Ljus är en drog mer effektiv än din energi drink. En molnig morgon lyser ljuset med 10.000 lux utomhus och är det soligt lyser ljuset med 15.000 lux. inomhus lyser våra lampor med 400 lux. Att vistas utomhus en halv timme varje morgon är livsviktigt för kroppens hormonbalans.
Rätt solljus på början av dagen är kritiskt för att sätta hormonrytmen. Morgonljuset säger när det är dag eller natt.

Det kallas för Cirkadian rytm.

En Cirkadian rytm är vilken som helst biologisk process som utför en endogen svängning inom 24 timmar. Endogen är där ngt organ utsöndrar en vätska. I människor och plantor så styrs den cykeln utav solen och mörkret.

Cirkadian rytmen kontrollera din energi och hälsa, samt kroppskomposition.Cirkadian rytmen har en massiv influens på metabolisk hälsa och energi

En rubbad Circadian rytm leder till ökad mängd sjukdomar, ökade kropps fetter och kronisk trötthet.

Många hormoner och hormonreceptorer har cirkadian rytm i sitt uttryck, en rubbad rytm rubbar hela den hormonella symfonin visar det sig.

Klock gener kontrollerar signalerande proteiner som är intimt länkade med din energi nivå.

Om du har låga nivå av dessa proteiner, kommer dina Mitokondrier (cellernas batterier) att arbeta dåligt, du kommer att vara kroniskt låg på energi.
Många insatser som träning och olika matdieter och läkningsprocesser har svårt att verka då Cirkadian rytmen står för 50% av vår hälsa.

Det finns fyra större tidsgivare för Cirkadian rytm.

Ljus, Rörelse, Nutrition ochTemperatur.
Orexin är den nyckelspelare som startar med hjälp av solljuset på morgonen och styr en mängd andra hormoner under dagens och nattens lopp.

Orexin eller hypokretin är samlingsnamnet på två peptidhormoner som finns i nervceller. Neuropeptiderna stimulerar aptiten samt reglerar vakenheten och näringsbalansen.

I hypotalamus reglerar orexin aptiten, vilket var den första upptäckten av dess funktion. Efter en natts sömn är glukosvärdena låga, och då är orexinnivåerna höga vilket ger hunger och vakenhet. Efter en måltid är glukosnivåerna höga och därför sjunker orexinnivåerna, vilket ger mättnad och trötthet.

Tips.
Starta dagen direkt med en promenad utomhus i 30 minuter.
På vintern så skaffa en ljus lampa och var inom en meters avstånd från den på morgonen. Lär solhälsning och lite yoga, qigong eller annan gymnastik.
Det finns lampor man kan vakna till med fågelsång för dem som vill ligga kvar och dra sig i sängen en halv timme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 3 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 4 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 5 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 6 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 7 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 8 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 9 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/4/c/stefanhedengard.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-themes-plugins/modules/cookie-banner/templates/oc_cookie_banner_frontend.php on line 10